φωτια

Η Φωτιά ως στοιχείο Εξαγνισμού του Χώρου και του Ανθρώπου

Η φωτιά αποτελεί μαζί με το νερό τον αέρα και τη γη ένα από τα πρωτογενή στοιχεία της ύπαρξης.

Η χρήση της φωτιάς για εξαγνισμό και κάθαρση είναι μια από τις πιο παλιές αξιόπιστες και δυνατές τεχνικές. Είναι ο απόλυτος παράγοντας εξαγνισμού.

Η φωτιά είναι αγνή ενέργεια και συνδέεται με το Πνεύμα. 

Η φωτιά η εστία (Εστιάδες) στο σπίτι είναι ο ομφαλός, το πνευματικό κέντρο, η μεταφορά του θεϊκού πνεύματος. Σύμφωνα με έρευνες και από ανασκαφές, προκύπτει ότι η εστία υπήρχε σε κάθε σπίτι στην αρχαία Ελλάδα. Σήμερα αυτό εκφράζεται από το καντήλι στο εικονοστάσι.

Είναι η θηλυκή γήινη όψη του πυρός.

Συμβολισμός της φωτιάς

Μακρόκοσμος

Μιλώντας για μακρόκοσμο εννοώ το σύνολο των γαλαξιών που δημιουργήθηκαν πριν εκατομμύρια έτη φωτός σε υλικό επίπεδο αλλά και άυλο επίπεδο. Το μεγάλο μυστήριο της δημιουργίας που δεν γνωρίζουμε. Η μόνη εσωτερική βεβαιότητα μας είναι πως σε αυτό βρίσκεται ο Θεός, ο Ένας.

Από το Ένα δημιουργείτε ο πρώτος δυαδισμός, Θεός και Χάος, Πουρούσα και Πρακρίτη, Πνεύμα και Ύλη ή όπως αλλιώς θέλει κανείς να το ονομάσει. Μετά από πολλές διαδικασίες που δεν θα αναφέρω εδώ φτάνουμε στην πρωταρχική ύλη και τα πρωταρχικά στοιχεία, που από αυτά δημιουργείτε ο απτός υλικός κόσμος. Από τα κοσμικά στοιχεία δημιουργούνται τα υλικά στοιχεία που γνωρίζουμε (γη, νερό, αέρας, φωτιά)και είναι αντανακλάσεις των πρωταρχικών στοιχείων. Έτσι έχουμε μια σημαντική Αρχή των Ερμητικών κειμένων που μπορεί να μας βοηθήσει στην κατανόηση του σύμπαντος και του ανθρώπου που λέει: «ότι είναι πάνω είναι ίδιο με αυτό που είναι κάτω, και ότι είναι κάτω είναι ίδιο με αυτό που είναι πάνω»

Στον απτό υλικό κόσμο μας η φωτιά και το νερό, ο ήλιος και η βροχή είναι οι κύριες γονιμοποιές δυνάμεις της ζωής. Χωρίς αυτά τα δύο δεν υπάρχει ζωή.

Το κοσμικό πυρ εκφράζει την αρσενική αρχή, είναι το πρώτο φως που σχίζει τα σκοτάδια της αβύσσου  για να έρθει σε εκδήλωση το ορατό σύμπαν. 

Έκφραση της φωτιάς σε κοσμικό επίπεδο είναι ο Ήλιος, η ακίνητη ύπαρξη και η καρδιά του κόσμου μας στο δικό μας σύστημα πλανητών. Είναι το μάτι του κόσμου και το μάτι της ημέρας.

 «Δεν υπάρχει ορατό πράγμα σε όλο τον κόσμο πιο άξιο σαν σύμβολο του Θεού από τον Ήλιο που φωτίζει με ορατή ζωή…» είναι τα λόγια του Δάντη.

Ηλιακά σύμβολα είναι ο κύκλος με το σημείο στο κέντρο, ο περιστρεφόμενος τροχός, η σβάστικα, τα φωτεινά άρματα που οδηγούν λευκά η χρυσά άλογα.

Σε κάποια πολύ αρχαία κείμενα αναφέρεται (πολύ συνοπτικά) «ο κύκλος είναι παντού και το σημείο στο κύκλου στο πουθενά» προσπαθώντας να ορίσει το ΕΝΑ το Θεό.

Σύμβολα της φωτιάς (πνεύματος) στα ζώα και τα πουλιά:

Αετός: Ικανότητα να πετάει ως τον ήλιο, αντιπροσωπεύει την πνευματική αρχή στον άνθρωπο που είναι ικανή να πετάει στον ουρανό. Σύμβολο του Δία και όλων των Ουράνιων θεών στις διάφορες θεογονίες.

Φοίνικας: όχι μόνο ανυψώνεται ως νέα έκδοση της προηγούμενης μορφής του, αλλά πετάει δοξασμένος ως καθαγιασμένο πνεύμα.

 Γεράκι: ηλιακό πουλί, παρόμοιο συμβολισμό με τον αετό, είναι γνώρισμα όλων των ηλιακών Θεών, αντιπροσωπεύει τη δύναμη και την ευγένεια.

 Άλλοι συμβολισμοί: Κύκνος, πετεινός, λιοντάρι, κριός, λευκό και χρυσό άλογο.

Μερικές φορές απεικονίζεται στο Δένδρο της ζωής σαν καρπός.

Ο Απόλλωνας σαν ήλιος σφαγιάζει τον πύθωνα του σκότους, στον χριστιανισμό εκφράστηκε ως Αι Γιώργης που σκοτώνει το δράκο.

Στον χριστιανισμό ο Ήλιος, εκφράζεται επίσης ως Θεός ο Πατήρ, ο κυβερνήτης και συντηρητής του σύμπαντος. Χριστός «ο ήλιος της δικαιοσύνης». Είναι η διαμονή του αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Φωτιά, φλόγα, Μικρόκοσμος

Πυρ και νερό μαζί ως πρωταρχικά κοσμικά στοιχεία είναι οι δύο μεγάλες αρχές του σύμπαντος που βρίσκονται συνεχώς σε σύγκρουση σαν θερμότητα και υγρασία που είναι απαραίτητα για κάθε ζωντανό οργανισμό.

Η φωτιά και η φλόγα είναι η παραγωγική ζωοδότρα δύναμη του ήλιου στο μικρόκοσμου του ανθρώπου.

  • Είναι Στοιχείο εξαγνισμού και μεταμόρφωσης, ανανέωση της ζωής και της ενέργειας. Στις αρχαίες και σύγχρονες παραδώσεις υπάρχει το έθιμο του Αι Γιάννη που πηδώντας πάνω από τη φωτιά εκφράζει την αλλαγή και το πέρασμα από τη μία κατάσταση σε άλλη.
  • Συμβολίζει την πνευματική αρχή, την υπέρβαση και τη φώτιση.
  • Προστατεύει και καταστρέφει για να δημιουργήσει το νέο που θα έρθει όπως συμβαίνει στην εποχή που ζούμε.
  • Στην αρχαία Ελλάδα εκφράζεται με το θεό Ήφαιστο των κατασκευαστή των κεραυνών και τη θεά Εστία «η κυρία της φωτιάς», και τον Ερμή διαμεσολαβητή μεταξύ θεών και ανθρώπων.
  • Ο Πυθαγόρας σχετίζει τη φωτιά που είναι το πρώτο στοιχείο με το τετράεδρο που είναι το πρώτο σχήμα στην γεωμετρία.  
  • Στον Χριστιανισμό είναι οι ¨πύρινες γλώσσες¨ και η έλευση του Αγίου Πνεύματος, η θεία αποκάλυψη.
  • Στην Αίγυπτο εκφράζεται με την πυραμίδα που είναι το κοσμικό κέντρο το αρχέγονο ιερό βουνό. Συμβολίζει την ανώτατη πνευματική, ιεραρχική και μυητική κατάσταση.
  • Στους Ινδιάνους, ο σαμάνος- θεραπευτής στην σκηνή του ανάβει την ιερή φωτιά που είναι η διαμονή του Μεγάλου Πνεύματος και εγκαθιδρύει ένα διάμεσο μεταξύ Θεού και ανθρώπου.

Περισσότερα για την χρήση της φωτιά ως στοιχείο κάθαρσης μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο ondemand σεμινάριο

«Ενεργειακός καθαρισμός  χώρου με την χρήση των 4 στοιχείων»

«Η Ενέργεια ακολουθεί την Σκέψη»

Ιωάννης Σανοζίδης Εσωτερικός θεραπευτής, Bowtech practitioner, Coach υγείας, ευεξίας

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στο site omorfizoi.gr