fire water

Η Φωτιά & το Νερό ως στοιχεία κάθαρσης στα Καβείρια Μυστήρια

Η χρήση της Φωτιάς

Η χρήση της φωτιάς για εξαγνισμό και κάθαρση είναι μια από τις πιο παλιές αξιόπιστες και δυνατές τεχνικές. Είναι ο απόλυτος παράγοντας εξαγνισμού.

Από τα πιο υψηλά πνευματικά επίπεδα μέχρι τα πιο χαμηλά υλικά στοιχεία, η φωτιά θεωρούνταν ανέκαθεν σημαντικό καθαρτήριο στοιχείο.

Η φωτιά είναι σύμβολο εξαγνισμού και μιας νέας αρχής, μια καινούργιας ανανεωμένης ζωής. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και από την γνώση της εσωτερικής φιλοσοφίας, η φωτιά στην αρχαιότητα έχει χρησιμοποιηθεί στις μυστηριακές λατρείες του κόσμου όπως και στα Καβείρια μυστήρια.

Γνωρίζουμε πως στα Καβείρια μυστήρια της Σαμοθράκης, ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς στην αρχαία Ελλάδα, η φωτιά είχε προεξέχουσα σημασία στη ζωή του νησιού που φώτιζε κάθε εστία.  Περιμένοντας την Ιερή φλόγα κάθε χρόνο, σε συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, έσβηναν όλες οι φωτιές σε όλα τα σπίτια και στο ναό των μυστηρίων των μεγάλων Θεών για 9 ημέρες.

Συμβολικά είναι μια περίοδος εσωτερικής απόσυρσης και καθαρμού.

Για 9 μερόνυχτα περιμένουν το ιερό πλοίο που θα έρθει από το ιερό νησί της Δήλου δηλαδή το νησί του ήλιου με την Ιερή φλόγα. Είναι η στιγμή που θα κατέβει ο Θείος Σπινθήρας του πνεύματος.

Περιμένοντας το φως που έρχεται για να σκορπίσει τα σκοτάδια της νύχτας τόσο εξωτερικά, δηλαδή σε όλο το νησί, όσο και εσωτερικά στην κατώτερη φύση του ανθρώπου. 

Το πλοίο έφτασε με το Ιερό Φως.

Ο Ιεροφάντης παραλαμβάνει τη δάδα με την Ιερή φωτιά με προορισμό τα άδυτα του Ναού που θα ανάψει τη φωτιά στο βωμό και στη συνέχεια θα το παραλάβουν οι κάτοικοι για να ανάψουν όλες οι εστίες των σπιτιών.

Στο ιερό του ναού δεν επιτρέπεται η είσοδος σε όλους παρά μόνο στους υποψήφιους για μύηση και τους μυσταγωγούς, εκεί ο υποψήφιος θα περάσει τις καθαρτήριες δοκιμασίες.

Η πρώτη κάθαρση είναι με το στοιχείο της φωτιάς σύμβολο εξαγνισμού και κάθαρσης της κατώτερης προσωπικότητας.

Διαβάστε ακόμη: Η Φωτιά ως στοιχείο Εξαγνισμού του Χώρου και του Ανθρώπου

Ας θυμηθούμε πως οι αρχαίοι πρόγονοι μας οι Πελασγοί συνήθιζαν να πηδάνε πάνω από ανάμενες φωτιές φωνάζοντας «αφήνω πίσω τις αμαρτίες μου». Μήπως σας θυμίζει τις σημερινές γιορτές του αγίου Ιωάννη;

Στο μύθο της Θεάς Δήμητρας κατά την διάρκεια της αναζήτησης της κόρης της Περσεφόνης, περνάει το παιδί του βασιλιά της Ελευσίνας πάνω από τη φωτιά για να το κάνει αθάνατο.

Ο Απολλόδωρος στα συγγράμματά του αναφέρει πως ήταν αρχαία συνήθεια να περνάνε οι γονείς τα παιδιά τους πάνω από τη φωτιά για να τα εξαγνίσουν.

Στην Ινδία και σε διάφορες φυλές ερυθρόδερμων της Αμερικής και αλλού στον κόσμο καίνε τους νεκρούς τους.

Στην πανδημία του μεσαίωνα (της πανούκλας) λυτρώθηκε η τότε ανθρωπότητα καίγοντας τα άρρωστα πτώματα.

Στην εσωτερική διδασκαλία η καύση των νεκρών θεωρείται η πιο ορθή μέθοδος για την απελευθέρωση της ψυχής από το υλικό σώμα.

Η χρήση του Νερού

Ας επανέλθουμε όμως στα Καβείρια μυστήρια όπου…

Μετά την καθαρτήρια δοκιμασία της φωτιάς ο υποψήφιος εξαγνίζεται με το στοιχείο του νερού ακολουθώντας μια ιδιαίτερη τελετουργική διαδικασία.

Το νερό είναι άλλο ένα στοιχείο κάθαρσης που έχει περάσει στην καθημερινή συνείδηση της ανθρωπότητας, σημαντικό στοιχείο στην τωρινή εποχή της πανδημίας. Πλένουμε προσεκτικά τα χέρια μας καθημερινά.

Πέρα από τον εξωτερικό καθαρμό που προσφέρει, έχει την ικανότητα να εξαγνίζει και τον εσωτερικό άνθρωπο γιατί απορροφάει της αρνητικές επιρροές.

Διαβάστε ακόμη: Το Νερό ως στοιχείο Εξαγνισμού του Χώρου και του Ανθρώπου

Σε όλες τις αρχαίες μυστηριακές ελληνικές θρησκείες αλλά και άλλων λαών είχαν καθιερώσει τον εξαγνισμό με το νερό όπου οι πιστοί γέμιζαν τα ποτάμια. Ακόμη και σήμερα χιλιάδες Ινδοί γεμίζουν τον ιερό ποταμό Γάγγη καθημερινά.

Ας μην ξεχνάμε πως ένα από τα βασικότερα χριστιανικά μυστήρια είναι η βάπτιση που συμβολίζει τον καθαρμό του ανθρώπου από το προπατορικό αμάρτημα.

Η κάθαρση είναι ανανέωση, απαλλαγή από ό,τι περιττό και ό,τι επιβλαβές για το σώμα και την ψυχή του ανθρώπου. Μας αφορά όλους και αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να μάθουμε αλλά και να βάλουμε σε εφαρμογή τεχνικές κάθαρσης που μπορούν να βοηθήσουν εμάς, τους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε, τους συγγενείς και τους φίλους μας.

Με εκτίμηση

Ιωάννης Σανοζίδης

«Η ενέργεια ακολουθεί τη σκέψη»

Αγοράστε το πλήρες σεμινάριο Ενεργειακός  Καθαρισμός Χώρου με την χρήση των 4 Στοιχείων   μόνο με 30 Ευρώ