λειτουργεί bowtech

Πώς λειτουργεί το Bowtech

Με κάθε κίνηση του Bowtech διεγείρετε η περιτονία που βρίσκετε σε όλο τον ανθρώπινο οργανισμό μεταδίδοντας μηνύματα μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος στον εγκέφαλο.

Στην συνέχεια ο εγκέφαλος θα στείλει μήνυμα στην πάσχουσα περιοχή σε κυτταρικό επίπεδο για να αρχίσει η αποθεραπεία. Η διαδικασία των εγκεφαλικών μηνυμάτων απαιτεί χρονικό διάστημα 2 λεπτών μετά από μια σειρά ελαφριών κινήσεων που γίνονται με τα χέρια χωρίς να προκαλούν πόνο. Στο διάστημα αυτό ο θεραπευτής αποχωρεί, για να επανέλθει συνεχίζοντας τη συνεδρία με τον ίδιο ρυθμό.

Για παράδειγμα όλες οι κινήσεις που γίνονται γύρω από μία άρθρωση επηρεάζουν άμεσα τον θύλακα και τους συνδέσμους της, που είναι πλούσιοι σε νευρικούς αισθητικούς ιδιοϋποδοχείς.

Το νευρικό σύστημα θα διεγερθεί, προκαλώντας ομαλοποίηση της αρθρικής λειτουργίας.

Τα άκρα του νευρικού περιφερικού συστήματος περιέχουν μία ποικιλία υποδοχέων, που είναι τοποθετημένοι μέσα στον συνδετικό ιστό, στους μύες, στους τένοντες, στους συνδέσμους και στην περιτονία.

Ένας συγκεκριμένος αισθητικός ιδιοϋποδοχέας πόνου, παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της τεχνικής Bowen.

Περιτονία

Κάθε κίνηση Bowen γίνεται στην επιφανειακή περιτονία κινητοποιώντας τον μυ ή τον τένοντα, επηρεάζοντας τη σχέση μεταξύ περιτονίας και νεύρου. Η περιτονία παίζει σημαντικό ρόλο στο μυϊκό συντονισμό, στη στατική ευθυγράμμιση και γενικά στην πληρότητα του οργανισμού και της λειτουργίας του.

Μετά από ένα τραυματισμό η περιτονία θα σκληρύνει, θα συσταλθεί, θα στρέψει και θα αφυδατωθεί, σύμφωνα με την έρευνα της Ida Rolph και πολλών οστεοπαθολόγων. Μετά από μία συνεδρία Bowen θα παρατηρήσουμε τους μυς του σώματος να χαλαρώνουν, ο ουλώδης ιστός να μαλακώνει και η κινητικότητα να καλυτερεύει χωρίς σκληρούς χειρισμούς ή διατάσεις.

Η περιτονία δημιουργεί χώρο μεταξύ κάθε μυϊκής ομάδας, μεμονωμένων μυών και ινών, επιτρέποντας μία άριστη και υγιή κίνηση των υγρών σε όλους τους μύες και τις αρθρώσεις του σώματος.

Όταν το σώμα τραυματίζεται, π.χ. σπάει ένα δάκτυλο του ποδιού, οι αισθητικοί ιδιοϋποδοχείς πόνου στέλνουν ένα αντανακλαστικό μήνυμα με ταχύτητα 70 – 120 m/s κατά μήκος των κεντρομόλων ινών προς τον θάλαμο του εγκεφάλου.

Ο φλοιός του εγκεφάλου επεξεργάζεται την πληροφορία και το σώμα βιώνει πόνο.

 Με τις δάκτυλο-πιέσεις του Bowtech διεγείρετε η περιτονία μεταδίδοντας μηνύματα μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος στον εγκέφαλο.

Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται κι αξιολογεί την πληροφορία στέλνοντας μηνύματα σε κυτταρικό επίπεδο στην πάσχουσα περιοχή έτσι ώστε να αρχίσει τη διαδικασία της αποθεραπείας. Με αυτό τον τρόπο χαλαρώνει ο ουλώδης ιστός και μαλακώνει με αποτέλεσμα να μειωθεί η ένταση και ο πόνος.

Έτσι οι μυοσκελετικές δομές αυξάνουν την κινητικότητα τους  και ενεργοποιούνται πλήρως, τεντώνοντας τις κολλαγόνους ίνες, όπως σε περιπτώσεις πόνου, μυϊκών σπασμών, φλεγμονών και πολλών άλλων παθήσεων.

Σε χρόνιες παθήσεις όταν ο πόνος επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, η περιτονία παραμένει σε συστολή, για να προστατέψει την περιοχή του πόνου, προκαλώντας δυσλειτουργία ή περιορισμό στην κίνηση του ιστού που την περιβάλλει. Έτσι ακόμη και όταν ο τραυματισμός έχει θεραπευθεί, συνεχίζουμε να χωλαίνουμε, διότι η περιτονία έχει περιορίσει την κίνηση.

Δείτε περισσότερα για την Περιτονία

Επανεξισορρόπηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ΑΝΣ)

Η  τεχνική Bowen έχει τα πιο έντονα και σημαντικά αποτελέσματα γιατί:

Το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα ελέγχει πάνω από το 80% των σωματικών λειτουργιών και είναι πολύ ευαίσθητο σε εξωτερικές εντάσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα ζουν σε μία συνεχή κατάσταση υπερδιέγερσης του συμπαθητικού ΑΝΣ με αποτελέσματα άγχους, στρες, υπερκόπωσης, αλλά και κακός ύπνος, χαμηλή ενέργεια και πολλά άλλα προβλήματα της εποχής μας.
Η θεραπεία επέρχεται αφού το ΑΝΣ κινηθεί από την συμπαθητική στην παρασυμπαθητική κυριαρχία. Κατά την διάρκεια των συνεδριών οι ασθενείς συχνά πέφτουν σε ύπνο ή βαθιά χαλάρωση, που έχει σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση της έντασης και αποθεραπείας (όπως συνέβαινε στα Ασκληπιεία της αρχαίας Ελλάδας).

Έτσι εξηγείται γιατί μετά από συνεδρίες Bowen συχνά επαναδραστηριοποιείται  η πορεία αποκατάστασης και εξισορρόπησης του οργανισμού.

Σημεία βελονισμού και μεσημβρινοί

Οι περισσότερες κινήσεις Bowen συμπίπτουν με σημεία βελονισμού, ενώ κάποιες στην ουσία τέμνουν δύο ή τρεις μεσημβρινούς ταυτόχρονα. Βελονιστές έχουν συσχετίσει τις ενδείξεις και τα αποτελέσματα των κινήσεων Bowen με ανάλογα σημεία του βελονισμού.

Σχολίασαν επίσης τις άμεσες αλλαγές των σφυγμών του βελονισμού σε ανταπόκριση των κινήσεων ή διαδικασιών Bowen.

Η αντιστοιχία αυτών των δύο συστημάτων εξηγεί τον πολύ δυνατό ενεργητικό παράγοντα της τεχνικής και την επίδρασή της στα εσωτερικά όργανα.

“Η Ενέργεια ακολουθεί τη Σκέψη”

Ιωάννης Σανοζίδης, Bowtech Practitioner (Αυστραλιανή Ακαδημία Bowtech), Coach Ειδικευμένος στο Coaching Υγείας, Ευεξίας, Άσκησης και Μακροβιότητας (ΕΚΠΑ) και Εσωτερικός Θεραπευτής.