περιτονία

Τι είναι η περιτονία

Περιτονία είναι σαν ένα λεπτό ύφασμα από μαλακό συνδετικό ιστό που σχηματίζει ένα δίκτυο σε όλο το σώμα. Βρίσκετε κάτω από το δέρμα μας. Καλύπτει σαν θήκη τους μυς, καθώς και ομάδες των μυών.

Επίσης περιτυλίγει τα εσωτερικά μας όργανα. Περιβάλλει τον εγκέφαλο, την σπονδυλική στήλη και τα περιφερικά νεύρα.
Είναι ένα πλαίσιο που προστατεύει τους μυς και τα όργανα και παρέχει στον οργανισμό σταθερότητα και κίνηση.

Ένα παράδειγμα λειτουργίας της περιτονίας

Φανταστείτε την περιτονία σαν ένα ύφασμα μέσα στο σώμα, ένα ινώδες κοστούμι ή ένα εφαρμοστό πουκάμισο που καλύπτει τους μυς και τα όργανά μας.
Σηκώνοντας το χέρι διαπιστώνετε πως το πουκάμισο κινείται
Το μανίκι κινείται επάνω στο χέρι. Το στρίφωμα κινείται επάνω στα πλευρά. Όταν κατεβάσετε το χέρι, το πουκάμισο θα επανέλθει στην αρχική του θέση. Η υγιής περιτονία λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Ενώ το χέρι κινείται, τα άλλα μέρη του σώματος συμμετέχουν αρμονικά.
Τι γίνεται εάν το στρίφωμα του πουκαμίσου είναι χωμένο στο παντελόνι σας και δεν μπορεί να μετακινηθεί;

Μπορεί το χέρι σας να κινηθεί ελεύθερα;

Είναι σε θέση να σηκωθεί εύκολα; ή το ύφασμα εμποδίζει την πλήρη κίνηση;

Η περιτονία κινείται και αντιδρά με παρόμοιο τρόπο. Όταν η περιτονία είναι περιορισμένη κάπου, ο αντίκτυπος μπορεί να γίνει αισθητός σε κάποιο εντελώς διαφορετικό σημείο.
Έτσι, όταν προσπαθούμε να κινήσουμε το χέρι (όπως το παράδειγμα) και ο βραχίονας δεν κινείται ελεύθερα, τότε θεωρείτε υπαίτιος ο ώμος, γιατί εκεί ο πόνος είναι αισθητός οπότε η επικείμενη θεραπεία θα εστιαστεί εκεί.
Τι γίνεται όμως αν το πρόβλημα δεν προέρχεται στην πραγματικότητα από τον ώμο, αλλά από το ισχίο;

Θα βοηθήσει στο πρόβλημα η θεραπεία του ώμου;

Ή θα μπορούσε η θεραπεία της περιοχής του ισχίου να αποδώσει καλύτερα αποτελέσματα;
Φανταστείτε την περιτονία σαν ένα τρισδιάστατο ύφασμα από ίνες και τζελ που αποτελείται από τρία κύρια μέρη – το κολλαγόνο, την ελαστίνη και το μεσοκυττάριο υγρό.
Το κυρίαρχο υλικό είναι το κολλαγόνο. Οι ίνες κολλαγόνου είναι ισχυρές και σχηματίζουν σφιχτά υφασμένες δέσμες που δημιουργούν ένα ινώδη ιστό.
Η ελαστίνη είναι ένας τύπος ίνας που είναι σε θέση να διαταθεί και να επανέλθει. Παρέχει ένα μεγάλο μέρος της ελαστικότητας σε κάποια σημεία της περιτονίας, ειδικά σε περιοχές όπως το δέρμα, τα αυτιά ή αλλού.

Το τζελ που αναφέρεται ως μεσοκυττάριο υγρό, παρέχει λίπανση στις ίνες του κολλαγόνου, καθώς και απορρόφηση των κραδασμών (όπως το αρθρικό υγρό στις αρθρώσεις). Περιέχει γλυκοαμινογλυκάνες, οι οποίες περιλαμβάνουν το υαλουρονικό οξύ.
Μαζί σχηματίζουν ένα δίκτυο που είναι ισχυρό και ευέλικτο.

Η περιτονία περιέχει αιμοφόρα αγγεία και αισθητήρια νεύρα υποδοχείς. Αυτοί οι υποδοχείς αποκρίνονται στις κινήσεις του Bowtech.

Γιατί είναι σημαντική η περιτονία

Όταν η περιτονία είναι υγιής και ενυδατωμένη, είναι μαλακή και εύκαμπτη, είναι σε θέση να κινείται και να γλιστρά χωρίς περιορισμούς και έχει τη δυνατότητα να τεντώνεται τότε το σώμα είναι ευέλικτο και ικανό να κινηθεί καλά οι μυς είναι σε θέση να γλιστρούν εύκολα ο ένας πάνω από τον άλλο.

Ωστόσο, η περιτονία μπορεί να αλλάξει όταν υπάρξει βλάβη στο σώμα ή τραυματισμός. Μπορεί να είναι μια σωματική βλάβη, χειρουργική επέμβαση ή φλεγμονή. Μπορεί επίσης να αλλάξει με την έλλειψη δραστηριότητας, ή μιας κακής στάσης του σώματος.

Το μεσοκυττάριο υγρό στην περιτονία είναι κάτι που αλλάζει συνεχώς με βάση τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του σώματος. Όταν το μεσοκυττάριο υγρό αρχίζει να αφυδατώνεται τότε συμπυκνώνετε,  η τριβή μεταξύ των μυών αυξάνεται, οι μυς δεν μπορούν γλιστρούν ο ένας πάνω από τον άλλο και προκαλούν τραύμα ή αδράνεια μιας περιοχής.
Η περιοχή μετατρέπεται σε πηγή εσωτερικής έντασης, με τους μύες να απαιτούν περισσότερη προσπάθεια για να ξεπεραστεί η τριβή. Το σώμα γίνεται δύσκαμπτο και έχει δυσκολία να κινηθεί. (Μυοσκελετικά προβλήματα)

Με τον καιρό αυτή η ακαμψία σε μια περιοχή θα εμποδίσει άλλες περιοχές να κινούνται ομαλά, προκαλώντας έτσι μεγαλύτερη τριβή και ένταση στο σώμα

Η αποκατάσταση του προβλήματος με το Bowen

Οι κινήσεις Bowen επηρεάζουν το σώμα μέσω της περιτονίας.
Όσοι έχουν κάνει συνεδρίες Bowen συνειδητοποιούν ότι οι αντιδράσεις συχνά γίνονται αντιληπτές σε ένα πολύ διαφορετικό μέρος του σώματος από εκείνο στο οποίο έγινε η κίνηση. Αυτό είναι μια ένδειξη πως το σώμα λειτουργεί ολιστικά.

Στο βιβλίο Anatomy Trains, αναγνωρίζονται γνωστά μοτίβα και σχέδια της περιτονίας. Τραύματα σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα που εμφανίζονται κάπου αλλού.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει πώς κάποιος που έχει πόνο στο γόνατο, μήνες μετά από κάποιο χτύπημα στο λαιμό.

Μπορεί να εξηγήσει πώς κάποιος έχει αναπτύξει καμπούρα χρόνια μετά από χειρουργική επέμβαση κάλλου.

Ο θεραπευτής Bowen γνωρίζει τις λειτουργίες της περιτονίας και τις αντιδράσεις που προκαλούν κινήσεις σε άλλα σημεία του σώματος.

Οι γραμμές που διατρέχουν το σώμα μπορούν να εξηγήσουν πώς η συνεδρία που γίνεται σε μια ωμοπλάτη επιτρέπει την απελευθέρωση ενός μπλοκαρίσματος στους οπίσθιους μηριαίους.

Μπορούν να εξηγήσουν πώς η συνεδρία που εστιάζει στην εξισορρόπηση της λεκάνης επιτρέπει σε ένα ώμο να επιστρέψει στη σωστή θέση με βελτιωμένο εύρος κίνησης.

Μπορούν να εξηγήσουν πώς η εργασία που γίνετε στη γνάθο μπορεί να βοηθήσει την επιστροφή του σώματος σε όρθια θέση.

Η περιτονία είναι θαυμάσια όταν το σώμα κινείται ελεύθερα. Αλλά όταν υπάρχει περιορισμός, η θεραπεία στην περιοχή του πόνου δεν μπορεί να είναι η λύση – το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται αλλού, γιατί όλα είναι συνδεδεμένα.

“Η Ενέργεια ακολουθεί τη Σκέψη”

Ιωάννης Σανοζίδης, Bowtech Practitioner (Αυστραλιανή Ακαδημία Bowtech), Coach Ειδικευμένος στο Coaching Υγείας, Ευεξίας, Άσκησης και Μακροβιότητας (ΕΚΠΑ) και Εσωτερικός Θεραπευτής.