nero eksagnismos horou

Το Νερό ως στοιχείο Εξαγνισμού του Χώρου και του Ανθρώπου

Το νερό είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία ενεργειακού και όχι μόνο καθαρισμού. Στις παραδοσιακές  κοινωνίες υπήρχε η πεποίθηση ότι το νερό παρέχει ζωή, νεότητα, σοφία και αθανασία.

Το νερό έχει συσχετιστεί εδώ και πολλά χρόνια με τα συναισθήματα, γι’ αυτό θεωρείται άριστο μέσο κάθαρσης ενός χώρου από αρνητικά συναισθήματα.

Ο συμβολισμός του νερού

Το στοιχείo νερό είναι ρευστό και αντίθετο της φωτιάς. Είναι η πηγή και ο τάφος όλων των πραγμάτων στο σύμπαν, το αδιαφοροποίητο ή πρώτη μορφή ύλης.

Τα ύδατα εκφράζουν τη θηλυκή αρχή και συνδέονται με τη γέννηση, συμβολίζουν τη Μεγάλη Μητέρα, την παγκόσμια μήτρα, την πρώτη ύλη και εκφράζουν τη πηγή της ζωής, της αναζωογόνησης και της γονιμότητας.

Όταν εκφράζεται ως μια συνεχής ροή στο ψυχολογικό κλειδί ερμηνείας είναι το ασυνείδητο, η λησμονιά. Σε αυτό διαλύονται τα πάντα, ξεπλένονται, εξαγνίζονται.

Σχετίζεται με το χυμό της ζωής. Το αίμα ζωογονεί και δίνει ενέργεια στο άνθρωπο αλλά και σε μια νέα ζωή, μια νέα αρχή.

Για να υπάρξει μια νέα αρχή είναι απαραίτητο να φύγει το παλιό να πεθάνει κάτι, για να γεννηθεί κάτι καινούργιο, νέο και υγιές.

Το βάπτισμα με νερό ή αίμα στις μυητικές θρησκείες είχαν αυτό το νόημα, να ξεπλένει την παλιά ζωή και να ιεροποιεί την καινούργια.

Ενώ σε ένα βαθύτερο κλειδί ερμηνείας η κατάδυση στα νερά ερμηνεύεται ως η αναζήτηση του μυστικού της ζωής, του εσχάτου μυστηρίου.

Το νερό ως στοιχείο κάθαρσης στον άνθρωπο και στο χώρο

Το νερό είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να καθαρίσουμε, να ξεπλύνουμε και να ανανεώσουμε στο μικρόκοσμο μας το χώρο και τον άνθρωπο.

Έχει την ικανότητα να διώξει το παλιό όπως, αρνητικά συναισθήματα, αρνητικές σκεπτομορφές και στατική ενέργεια και να εδραιώσει ένα νέο περιβάλλον μια νέα και υγιή ενέργεια, με καθαρή έκφραση των συναισθημάτων και των σκέψεων.

Για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητη η ανθρώπινη συμβολή. Όλα ξεκινούν από εμάς και καταλήγουν σε εμάς. Για αυτό πρέπει να υπάρχει όχι απλά κάθαρση- καθαριότητα του χώρου αλλά και του εαυτού μας, γιατί τίποτα δεν είναι απομονωμένο στο σύμπαν, όλα συνδέονται μεταξύ τους και αλληλοεπηρεάζονται.

Έτσι η κάθαρση του χώρου προϋποθέτει και την εσωτερική κάθαρση σε όλα τα επίπεδα της προσωπικότητας. Ξεκινώντας από το εξωτερικό περίβλημα, καθαρό σώμα, καθαρά συναισθήματα, καθαρές σκέψεις που θα επιφέρουν μια καθαρή ενέργεια τόσο στο χώρο όσο και στο άνθρωπο εσωτερικά και εξωτερικά.

«Τα σπίτια μας είναι καθρέπτες του εαυτού μας»

Παλαιότερα οι νοικοκυρές κοντά στις 25 Μαρτίου (δεν είναι τυχαίο, γιατί η εαρινή ισημερία είναι εκεί κοντά), έκαναν γενική καθαριότητα, άνοιγαν τα παράθυρα να μπει το φως του ήλιου και ο καθαρός ανανεωμένος αέρας, άσπριζαν ακόμα και τα πεζοδρόμια και τέλος λιβάνιζαν.

Όπως δεν είναι τυχαίο ότι στην αρχαία Ελλάδα αφού έκαναν μια πομπή (Παναθήναια) με τα ιερά αγάλματα, τα καθάριζαν έπειτα στη θάλασσα. Οι παραδόσεις είναι εδώ, αλλά στον 21ο αιώνα έχουν λησμονηθεί, μέσα στις μεγάλες πόλεις, το άγχος και την ανάγκη της επιβίωσης.

Περισσότερα για την χρήση του νερού ως στοιχείο κάθαρσης μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο ondemand σεμινάριο

«Ενεργειακός καθαρισμός χώρου με την χρήση των 4 στοιχείων»

«Η Ενέργεια ακολουθεί την Σκέψη»

Ιωάννης Σανοζίδης Εσωτερικός θεραπευτής, Bowtech practitioner, Coach υγείας, ευεξίας

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στο site omorfizoi.gr